Happy Diwali!
Door: Thabor
Blijf op de hoogte en volg Thabor
26 Oktober 2011 | India, Poona
Vandaag heb ik ook de eer om een “puja” bij te wonen, bij één van mijn vrienden hier thuis, zeg maar het ritueel voor Diwali. Zijn moeder heeft mij daarvoor uitgenodigd en ik zal vandaag wederom in traditionele kledij ten tonele verschijnen :).
Diwali is het eind van een maand vol met allerlei festiviteiten/feesten. Hierna breekt de winter aan (en is ’s avonds ook al te voelen). De temperaturen zijn overdag erg warm (30+) en ’s avonds daalt de temperatuur naar een (voor mij aangename) graad of 10-15. Vanmorgen had mijn buurjongetje zelfs een muts op (!).
Daarnaast heb ik al enige tijd, zoals velen al weten, een relatie met Zahabbiya. Met haar, en onze vriendenclub, vieren we onder andere Diwali. Uiteraard ben ik erg blij met haar en onze relatie neemt met de dag vastere vormen aan. Ik ben gelukkig!
En dit brengt natuurlijk allerlei mooie dingen met zich mee, maar de afgelopen dagen ook redelijke cultuurshocks. Ik ben met name geconfronteerd met de gearrangeerde huwelijken en dit is het enige waar ik op de een of andere manier moeite mee heb. Niet dat ik het afkeur, niet dat ik er tegen ben, maar het is en blijft heel moeilijk om het te snappen en vanuit die gedachte te denken over relaties. Het regelen van een gearrangeerd huwelijk gaat in snel tempo, binnen een paar dagen heb je iemand ontmoet, de keuze gemaakt en ben je min of meer verloofd. Buiten alles wat ik tot nu toe heb meegemaakt in India, is dit toch wel hetgene dat mij het meeste heeft beziggehouden en niet in negatieve zin.
Met mij gaat het dus zoals gezegd erg goed. Ik geniet van India, het leven, de mensen en de wens om hier te blijven wordt met de dag groter. Ik ben “Thuis”.
De afgelopen 5 dagen heb ik bezoek gehad van de 5 aartsengelen, die ik gisteravond (heel mooi met Diwali) weer heb doorgestuurd. Mijn Hindi wordt langzaamaan ietsjes beter, maar is een erg moeilijke taal. Ik hoor met name heel veel gebrabbel om mij heen :). Maar de basis dingetjes begin ik te leren en van mijn vrienden leer ik uiteraard ook de “verkeerde” woorden ;-). Van de week in ieder geval met de TV-monteurs in half Engels en half Hindi uit kunnen leggen dat ze kabels van de 2 schotelantennes moesten verwisselen, aangezien die van mij kapot is gegaan door de bliksem. En natuurlijk begin ik de tradities te leren van het dagelijkse leven, zoals midden in de nacht (ja, mam….ik ga niet elke dag om 10:00 uur naar bed…) Paan eten. Dit is zeg maar een soort van pruimtabak, een blad gevuld met tabak, spices (masala) en noten. Dat kauw je in je mond en het vocht dat vrijkomt spuug je uit op straat. Erg bijzonder en ergens ook best lekker :).
Maar goed, ik ga zo de meegebrachte zoetigheden eten van de ouders van één van mijn vrienden. Ik wens jullie het allerbeste toe…..hier zijn het nu vakantiedagen…voor jullie gewoon werkdagen :) en tot blogs maar weer.
26 Oktober 2011 - 05:59
Aafke:
Ga nou toch op tijd naar bed, jongen.......!!
Afgelopen maandag was Erica Op Reis op de tv. Zij was in India en liet o.a. uitgebreid zien hoe Paan in elkaar werd gevouwen en wat er in ging. Ook dat je op een heleboel plekken de Paan niet mag uitspugen op straat, vanwege de de grote hoeveelheid afval en de rode kleur die achterblijft op straat. Kijk eens op Uitzending Gemist. Zij vertelde trouwens ook dat er iets inging waar je een beetje High van wordt. Dus pas op, niet teveel Paan!
Bedankt voor je uitgebreide verhaal .
Happy Diwali! -
26 Oktober 2011 - 06:24
Sherana:
Hoi Thabor,
Subh Divali!!!
Geniet van deze dagen en oja: van paan krijg je vieze rode tanden. Ik heb vele mannen in India gezien die het regelmatig kauwen ipv een sigaret roken en zo'n gebit wil je echt niet hebben!
26 Oktober 2011 - 06:47
Hans En Robert:
Hoi Thabor, wat geweldig om te lezen hoe je het leven daar ervaart. En dat je je zo goed voelt ook in de cultuur. Geniet van alles wat op je pad komt, en dat is nu dus o.a. Diwali en je relatie. Blijf ons op de hoogte houden met je boeiende en leuke verslagen.
Groetjes, Hans en Robert -
26 Oktober 2011 - 09:58
Buurtjes:
Subh divali, geniet ervan! Lijkt ons geweldig het zo intens mee te mogen maken.
Kusjes van ons. -
27 Oktober 2011 - 09:35
Annie:
Shub Divali
Wat een voorrecht om dit feest in India te mogen meemaken.
Dat is ook een van mijn wensen, wie weet......
Geniet van alles, je bent nu aan het inburgeren en ben benieuwd hoe het op de lange termijn overkomt.
Heel fijn dat je gelukkig bent ,dat gun ik je van harte.
Geniet ook van je verhalen, dus blijf posten.
Groetjes en liefs.
27 Oktober 2011 - 14:22
Sandra:
Wat Aafke vertelde over de serie Erica op reis, heb ik ook gezien en als je tijd hebt om te kijken zou ik het echt even terugkijken!
Fijn dat je heel gelukkig bent, blijf dat ook en blijf van die leuke verhalen schrijven!
07 November 2011 - 13:36
Sandra:
Ik zat nog even je stukje terug te lezen en zag je opmerking, ik zal wederom in traditonele kledij verschijnen,... daar willen we natuurlijk ook foto's van, niet alleen van je appartement!